Ομιλία στην Συνδιάσκεψη της "Ελιάς" για τις ευρωεκλογές

2014-03-09 09:22

ΟΜΙΛΙΑ

 

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ

 

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

 

ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ  ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

 

                        Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συναγωνιστές, συντρόφισσες και σύντροφοι, κατ’ αρχάς νομίζω ότι πρέπει να πούμε ότι η σημερινή διαδικασία έχει μια πρωτοτυπία, μια σημαντική, ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία.

                        Νομίζω ότι είναι  η πρώτη φορά στη νεώτερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας, που διοργανώνεται μια κοινή διαδικασία, μια κοινή διάσκεψη, ένα κοινό συνέδριο από πολλούς διαφορετικούς φορείς, που διατηρούν την αυτονομία τους και έχουν κοινό εκλογικό στόχο.

                        Άλλες φορές τέτοιου τύπου εκλογικές συνεργασίες δεν γίνονταν, ή δεν γίνονταν με αυτό τον ισότιμο και θεσμικό τρόπο. Ή και εάν γίνονταν, δεν προϋπήρχαν Σώματα τα οποία προβληματίζονταν πάνω στους εκλογικούς στόχους, στο πρόγραμμα και τους υποψηφίους αυτού του σχηματισμού.

                        Υπό αυτή την έννοια, η σημερινή διαδικασία έχει ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, μια εξαιρετική σημασία.

                        Όμως αγαπητοί συναγωνιστές και αγαπητοί σύντροφοι, πρέπει εδώ νομίζω να μιλήσουμε ανοιχτά και καθαρά.

                        Ως γνωστόν, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Ή ίσως και οι καλοί φίλοι πρέπει να κάνουν καλούς λογαριασμούς. Έχω μερικά ερωτήματα τα οποία θα ήθελα να μοιραστούμε και φεύγοντας από εδώ, να τα σκεφτούμε.

                        Μπορέσαμε, αγαπητοί φίλοι, σε αυτή τη μέχρι τώρα πορεία μας μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το Σώμα, να αποφύγουμε λάθη; Να αποφύγουμε άτσαλες κινήσεις; Να αποφύγουμε ενέργειες που διεύρυναν αντί να κλείνουν καχυποψίες; Αντί να αίρουν δυσπιστίες;

                        Νομίζω ότι πρέπει να απαντήσουμε "όχι". 

                       Εδώ δεν ήρθαμε για να ντοπαριστούμε, συντρόφισσες και σύντροφοι. Ήρθαμε για να προβληματιστούμε, γιατί μόνο εάν αναγνωρίσουμε τα λάθη θα μπορέσουμε, στο μέτρο πάντα του δυνατού, να επουλώσουμε τραύματα που δημιουργήθηκαν.

                        Πρέπει γι’ αυτό, αγαπητοί συναγωνιστές κι σύντροφοι, να είμαστε σαφείς. Η σημερινή συμφωνία μας, αυτή που επικυρώνουμε σήμερα, αφορά εκλογική συνεργασία μεταξύ κομμάτων και Κινήσεων που διατηρούν την πολιτική και οργανωτική αυτονομία τους, με στόχο τις ευρωεκλογές. Αυτό αποφασίζουμε.

                        Όλα τα άλλα, ειδικά αυτή τη στιγμή, συσκοτίζουν και δυσκολεύουν τις προσπάθειές μας. 

                        Δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να διαλυθεί. Δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να προσχωρήσει κάπου. Ή δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να συγχωνευθεί με άλλους. Ούτε μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση από κάποιο από τα σχήματα που συμμετέχουν, να αρνηθεί την ιστορία του, το παρελθόν του, ή τις θέσεις του.

                        Η συμφωνία μας θα είναι προγραμματική. Δεν θα αφορά το παρελθόν, θα αφορά το μέλλον, και πάνω στο μέλλον καλούμαστε όλοι να καταθέσουμε προτάσεις, ιδέες, προβληματισμούς. Εκεί, για το πώς θα προχωρήσει η μετά- Μνημόνιο Ελλάδα, θα διασταυρωθούν οι προτάσεις μας, οι θέσεις μας μέσα από γόνιμο διάλογο.

                        Με ποιο δηλαδή σχέδιο; Με ποιες προτάσεις; Με ποιες συμμαχίες θα προχωρήσουμε στις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές, ρήξεις και μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η μετά- Μνημόνιο Ελλάδα; 

                        Πρέπει να παραδεχτούμε, αγαπητοί φίλοι, ότι πολλοί από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς δεν συμπορεύονται σήμερα μαζί μας.

                        Εμείς είμαστε η πιο συγκροτημένη, η πιο σοβαρή προσπάθεια για συσπείρωση του χώρου του προοδευτικού ευρωπαϊσμού, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του φιλελεύθερου Κέντρου, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας.

                        Αλλά υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις και προσωπικότητες, προς τους οποίους πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ανοιχτοί, τόσο πριν τις ευρωεκλογές, όσο και μετά τις ευρωεκλογές. Μεταξύ αυτών θα ήθελα να αναφέρω τους συντρόφους της ΔΗΜΑΡ, που κατά τη γνώμη μου αντικειμενικά συμπίπτουν στους ίδιους στόχους με εμάς.

                        Οφείλουμε να είμαστε ανοιχτοί πρώτα απ’ όλα, αγαπητοί φίλοι, προς όλες τις "ψυχές", τις αποχρώσεις, τις απόψεις και τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς καχυποψίες, χωρίς δυσπιστία, χωρίς αποκλεισμούς. Και φυσικά ανοιχτοί προς όλες τις συνιστώσες του Κέντρου και της κεντροαριστεράς.

                        Αγαπητοί μου φίλοι και αγαπητοί συναγωνιστές, η διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που ακούσαμε το μεσημέρι, είναι  κατά τη γνώμη μου μια καλή βάση, που μας ενοποιεί όλους εμάς εδώ. Ενοποιεί τον προγραμματικό μας λόγο, ενόψει των ευρωεκλογών.

                        Πιστεύω όμως ότι πρέπει να αναδειχθεί ένα όραμα που να ενοποιεί αυτές τις προτάσεις συνθηματικά και "ιδεολογικά". Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν μπορεί να είναι  άλλο από μια Ευρώπη Ομοσπονδιακή. Μια Ευρώπη πολιτικά ενοποιημένη, με κοινωνική ευαισθησία και οικολογική εγρήγορση.

                        Όσο και εάν το όραμα αυτό φαίνεται σήμερα μακρινό και όσο και αν φαίνεται δύσκολο, ίσως είναι  το μόνο όραμα που μπορεί να κινητοποιήσει πολίτες, κοινωνικές οργανώσεις, πολιτικά σχήματα στις ευρύτερες κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη.

                        Γιατί, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, οι δυνάμεις της ανεξέλεγκτης αγοράς, δεν χρειάζονται την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Η ελεύθερη κίνηση της οικονομίας, των κεφαλαίων και των προϊόντων, τους αρκεί. Οι θεσμοί που μπορεί να ρυθμίζουν αυτές τις διαδικασίες, μπορούν να τους είναι και εμπόδιο.

                        Αντιθέτως η πολιτική ενοποίηση με ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι  απαραίτητη για να μπορούν να παρεμβαίνουν τα συνδικάτα, τα πολιτικά κόμματα, η αυτοδιοίκηση, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις για να προωθούν πολιτικές αλληλεγγύης, τόσο ως προς τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, όσο και στις πιο αδύναμες χώρες.

                        Τελειώνω με μια προσωπική αναφορά. Επειδή υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα και πολλοί σύντροφοι καλοπροαίρετα με ρωτούν ή και κάποιοι με παροτρύνουν. Θεωρώ ότι η Συνδιάσκεψη θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζει τον κορμό του ψηφοδελτίου. Ή έστω τον κορμό των προτεινομένων ή διατεθειμένων να είναι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο.

                        Όσο με αφορά, θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα της Συνδιάσκεψης, ότι είμαι διατεθειμένος να μπω στη μάχη αυτή και να μπω κυρίως στη βάσανο της επιλογής υποψηφίων για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υποψήφιοι, είμαστε όλοι διατεθειμένοι, προτεινόμενοι να είμαστε υποψήφιοι. Είμαστε υποψήφιοι για υποψήφιοι, και επομένως πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή διαδικασία.

                        Πρέπει όμως από σήμερα το βράδυ, τονίζω από σήμερα το βράδυ, να αρχίσει μια διαδικασία με τρία χαρακτηριστικά. 

                       Πρώτον, θεσμική διαδικασία. Από κοινά αποδεκτά πρόσωπα που θα συμφωνηθούν από όλους, που θα κάνουν την ουσιαστική δουλειά της κατάρτισης ενός σοβαρού, ισχυρού, ανανεωμένου και αντιπροσωπευτικού ψηφοδελτίου.

                        Δεύτερον. Μια διαδικασία διαφανής. Ποιοι κανόνες ακολουθούνται, ποιες διαδικασίες, ποια κριτήρια. Όλα αυτά να είναι κοινά για όλους. Δεν μπορεί όλα να εξαντλούνται σε συνεννοήσεις μεταξύ ομάδων και κινήσεων.

                        Και τρίτον κυρίως και το σημαντικότερο. Έγκαιρη διαδικασία. Αν μιλάμε για νέους και καινούργιους υποψηφίους, δεν μπορούμε να εμφανίσουμε ψηφοδέλτιο τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Η συμμετοχή τους τότε, ειδικά αυτών των νέων και των καινούργιων, θα είναι απλώς διακοσμητική.

                        Συντρόφισσες και σύντροφοι, αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη με προσεκτικές κινήσεις, τηρώντας τις αναγκαίες ισορροπίες, με ανοιχτή καρδιά, προσπαθώντας να αμβλύνουμε τραύματα και προβλήματα. Οι δυνάμεις μας πρέπει να επιβιώσουν από τη μεγάλη πόλωση που θα δημιουργήσουν οι πόλοι της καρικατούρας διπολισμού μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

                        Εάν επιβιώσουν, θα μπορέσουμε όλοι την επόμενη μέρα να καταθέσουμε τότε τις ιδέες, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς μας. Δεν θεωρώ ότι οι πολιτικές δυνάμεις και τα πολιτικά σχήματα είναι σαν τον "φοίνικα που αναγεννάται από τη στάχτη του". Αυτά είναι δύσκολα πράγματα.

                        Επομένως πρέπει να συνυπάρξουμε όλοι, με τους προβληματισμούς μας, με τις ενστάσεις μας, με τις επιφυλάξεις μας. Είμαστε παρόντες και πρέπει να είμαστε παρόντες. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα