Για την επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν και την πολιτική των ΗΠΑ/ Στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1

2021-08-31 19:52

Για την επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν και την πολιτική των ΗΠΑ

Στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1 και τον Χρήστος Μυτιλινιός

Το ηχητικό της συνέντευξης εδώ: www.youtube.com/watch?v=510M9jq8_ZQ

ΣΗΜΕΙΑ:

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Φαίνεται ότι έχουν υπάρξει επικοινωνίες αμερικανικής και γερμανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν για να επιτραπεί σε πολίτες δυτικών χωρών, σε Αφγανούς με υπηκοότητα δυτικών χωρών και σε Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις δυτικές Δυνάμεις, να φύγουν από την χώρα με πολιτικά αεροπλάνα και με εμπορικές πτήσεις.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΟΛΙΤΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

Είναι λογική η καχυποψία στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας για το πώς θα πολιτευθούν οι Ταλιμπάν από εδώ και στο εξής, λόγω των αγριοτήτων που είχαν διαπράξει μέχρι πριν από 20 χρόνια, οπότε και ανατράπηκαν από την στρατιωτική επέμβαση των διεθνούς συνασπισμού.
Την ίδια στιγμή, πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:
α) Οι Ταλιμπάν δεν είναι ενιαίο κίνημα. Έχουν πολλές ομάδες στο εσωτερικό τους, που δεν συμφωνούν πάντα.
β) Οι σημερινοί ηγέτες των Ταλιμπάν είναι πιο "καταρτισμένοι" από αυτούς που είχαν προ 20ετίας. Πολλοί έχουν ζήσει και σπουδάσει σε ξένες χώρες. Ένα μέρος τους ενδιαφέρεται για κάποιου είδους διεθνή αναγνώριση της νέας κυβέρνησης τους.
γ) Δεν θέλουν νέες κυρώσεις από την διεθνή Κοινότητα. Έχουν ανάγκη πόρων για να λειτουργήσει το κράτος. Χρειάζονται συνέχιση των εισαγωγών τροφίμων, φαρμάκων και άλλων χρήσιμων προϊόντων.
Το αν αυτά θα οδηγήσουν σε μια πιο "ήπια" εφαρμογή των αρχών τους, θα κριθεί στο μέλλον.
 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Η Αμερική θα πρέπει να ξαναδεί την θέση της στον κόσμο. Εδώ και χρόνια προσανατολίζεται σε περιοχές και σε δυνάμεις που επηρεάζουν περισσότερο τα συμφέροντα της. Εκεί συγκεντρώνει πόρους, δυνάμεις, ανθρώπινο δυναμικό και σχεδιασμούς.
 
Είναι η Ρωσία και -κατά πολύ περισσότερο- η Κίνα. Η περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, που θεωρείται στρατηγικό πέρασμα, και ευρύτερα αυτή του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού.
Εκεί υπάρχουν χώρες-σύμμαχοι των ΗΠΑ, που αισθάνονται ότι απειλούνται από την Κίνα, όπως Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες και η Ταϊβάν, προς την οποία έχει οξυνθεί η επιθετική ρητορική της Κίνας.
 
Επίσης οι ΗΠΑ πρέπει να ξαναδούν τις σχέσεις τους με τους συμμάχους τους και κυρίως την Ευρώπη. Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν είχαν ενημερωθεί για τις αμερικανικές κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων, έχει δημιουργήσει καχυποψία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάϊντεν έχει αποδείξει και στο παρελθόν, ότι θεωρεί την Ευρώπη στρατηγικό σύμμαχο.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
 
Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό που ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ονομάζει "στρατηγική αυτονομία". Δηλαδή, σε αποφασιστικά βήματα προς μια ευρωπαϊκή κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα. Στην ανάδειξη της ως μιας ισχυρής αυτόνομης πολιτικής οντότητας, σε ισότιμη συνεργασία με τις ΗΠΑ.
 
Η χθεσινή πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέ Μπορέλ, περί δημιουργίας μια ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης άμεσης επέμβασης 5.000 ανδρών, είναι σημαντική. Βέβαια και τώρα υπάρχει ένα πρόπλασμα ευρωπαϊκής δύναμης, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί, λόγω των διαφορετικών στρατηγικών επιλογών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μεταξύ τους. Ίσως η αποχώρηση της Βρετανίας -που ήταν ανασταλτικός παράγοντας στο τομέα αυτό- από την ΕΕ, διευκολύνει τα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
 

 

 

Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα