Η εκλογή Μπάϊντεν είναι θετική εξέλιξη. Όχι για "συμμαχία" προς σύγκρουση με την Τουρκία, αλλά για διαμόρφωση σωστού πλαισίου προς επίλυση των διαφορών/ Στο βραδινό δελτίο ειδήσεων ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Θράκης
2020-11-16 18:55
"Η εκλογή Μπάϊντεν είναι θετική εξέλιξη. Όχι για "συμμαχία" προς σύγκρουση με την Τουρκία, αλλά για διαμόρφωση σωστού πλαισίου προς επίλυση των διαφορών"
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
- Για τις καταγγελίες της Τουρκίας για ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της :
Αυτή η ιστορία είναι παλιά. Όπως εμείς καταγγέλλουμε την Τουρκία για παραβάσεις και παραβιάσεις, έτσι μας καταγγέλλει και η Τουρκία.
Από το 1973-74 άρχισαν να υπάρχουν διαφωνίες για τις αρμοδιότητες των δύο χωρών στον διεθνή εναέριο χώρο και στα διεθνή ύδατα, για την ερμηνεία των Διεθνών Συνθηκών, Με την πάροδο του χρόνου αυτές άρχισαν να εκδηλώνονται και εμπράκτως, με αερομαχίες κλπ.
Αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να τελειώσει, αν δεν αποκτήσουν και οι δύο χώρες την πολιτική βούληση για επίλυση των διαφορών τους. Όσο υπάρχουν αυτές οι εκκρεμότητες, κάποια στιγμή θα υπάρχει κάποια αιτία για ανάφλεξη.
- Για τα προβλήματα στην θάλασσα:
Οι δύο χώρες διαφωνούν στο πώς θα γίνει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Ούτε στα ελληνικά, ούτε στα τουρκικά. Ο μόνος δρόμος επίλυσης για την επίλυση είναι ο διάλογος, η διαπραγμάτευση, και αν δεν γίνει εφικτό, πρέπει να πάμε από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Αυτή η κατάσταση που βλέπουμε, δεν μπορεί να συνεχίζεται. Οι δύο χώρες έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η Τουρκία βεβαίως, αλλά και η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και λόγω της πανδημίας.
- Για την εκλογή Μπάϊντεν στις ΗΠΑ:
Η εκλογή του κ. Μπάϊντεν στην προεδρία των ΗΠΑ είναι θετικό γεγονός. Διότι ο κ. Τραμπ δεν είχε την αντίληψη των ισότιμων συνεργασιών με άλλες χώρες. Υποτιμούσε την Ευρώπη, ακόμα και το ίδιο το ΝΑΤΟ. Είχε μια αντίληψη απομονωτισμού.
Ο κ. Μπάϊντεν έχει πείρα των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής. Υπήρξε επί πολλά χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, και ως αντιπρόεδρος του Ομπάμα είχε αναλάβει πολλές σοβαρές διεθνείς αποστολές. Είναι υπέρ των πολυμερών συνεργασιών. Θέλει συνεργασία με την Ευρώπη. Θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στην παγκόσμια Συμφωνία για το κλίμα, και θα προσπαθήσει να αποτρέψει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Μπάϊντεν θα είναι πιο θεσμικός στις σχέσεις του με τις δύο χώρες. Θα σταματήσει η προσωπική επαφή που είχε ο κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν. Γενικά οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές.
Αλλά προσοχή: μη φαντασιωθούμε ότι θα φτιάξουμε κάποια συμμαχία για να συγκρουστούμε με την Τουρκία. Αυτό που μπορούμε να επιδιώξουμε είναι να διαμορφωθεί το σωστό πλαίσιο για να συνεννοηθούμε με την Τουρκία. Είτε στο πλαίσιο της ΕΕ, είτε με μεσολάβηση των ΗΠΑ.
- Για το επόμενο διάστημα:
Σημαντική εξέλιξη θα αποτελέσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο. Εκεί θα συζητηθεί συνολικά το θέμα των σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας. Προσφυγικό, να αλλάξει το καθεστώς της βίζας για Τούρκους πίτες προς την ΕΕ, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Αυτό που θα πρέπει εμείς να επιδιώξουμε είναι, να βάλουμε μέσα σε αυτήν την συζήτηση τα θέματα της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαιρών και του Κυπριακού.
- Πανδημία και ελληνοτουρκικά:
Συνήθως οι φυσικές καταστροφές και οι κρίσεις στην φύση, φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Όταν απειλούνται με κατάρρευση ολόκληρες οικονομίες λόγω πανδημίας, δεν μπορούμε να ξοδεύουμε για εξοπλισμούς. Ας ελπίσουμε ότι η πανδημία θα έχει και μια θετική παρενέργεια, την λογίκευση και των δύο πλευρών και την προσέλευση τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

———
Πίσω