"Η πολιτική των κυρώσεων δεν είναι αποτελεσματική" / Στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόραση Θράκης, για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
2020-12-14 21:32
"Η πολιτική των κυρώσεων δεν είναι αποτελεσματική"
Στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της
Θράκης, για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., με την δημοσιογράφο
-ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ :
Γενικά η πολιτική των κυρώσεων δεν είναι αποτελεσματική. Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν υπολογίσει σωστά τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη και το ποιοι είναι οι στόχοι των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.
Οι Ευρωπαίοι κατά βάση δεν επιθυμούν κυρώσεις στην Τουρκία. Διότι θεωρούν ότι είναι μια χώρα γειτονική τους και θεωρούν ότι αν προχωρήσουμε σε κυρώσεις, θα διαμορφωθεί μια πολεμική ατμόσφαιρα. Γιατί αν επιβάλλουμε κυρώσεις, θα μας επιβάλλει κυρώσεις και η άλλη πλευρά. Ο βασικός στόχος της Ευρώπης είναι να βρεθεί μια σωστή συμφωνία με την Τουρκία. Δεν είναι να μπει σε μια αέναη αντιπαλότητα.
-ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ :
Κατά κάποιο τρόπο, η Ελλάδα έχει υποκαταστήσει την αναγκαία πολιτική διαλόγου και διαπραγμάτευσης - με στόχο την συμφωνία με την Τουρκία, με την πολιτική των κυρώσεων. Αυτό είναι λάθος. Διότι, ακόμα και στο μέλλον είναι πολύ δύσκολο να επιβληθούν κυρώσεις που "δαγκώνουν". Και αν ακόμα επιβληθούν, θα είναι ήπιες.
Αλλά ας υποθέσουμε ότι πετυχαίνουμε την πολιτική μας και επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα θα είναι η επιδείνωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία. Διότι η Τουρκία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ένταση στην περιοχή μας. Αυτό επιθυμούμε; Ή επιθυμούμε να καθίσουμε στο τραπέζι για την επίλυση των διαφορών μας.
Δεν είναι μόνο μία η διαφορά. Έχουμε περισσότερες διαφορές με την Τουρκία. Κάποιες διαφορές μπορούμε να τις επιλύσουμε με πολιτικές διαπραγματεύσεις και όσες δεν μπορούμε να τις πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Το να νομίζουμε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις που θα σταματήσουν την Τουρκία, είναι αυταπάτη. Δηλαδή, όταν ο Ερντογάν ξεκίναγε να εφαρμόσει την πολιτική του, δεν είχε συνυπολογίσει το ενδεχόμενο των κυρώσεων;
Άρα, πρέπει να σπεύσουμε να ορίσουμε ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών. Αυτό θα μας απαλλάξει από την ένταση και τα προβλήματα στην περιοχή μας. Όχι οι κυρώσεις, ούτε οι άξονες που δημιουργούν αντι-άξονες.
-ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ:
Στην κοινή γνώμη έχουμε διαμορφώσει την εικόνα ότι η Ελλάδα έχει δίκιο 100%, ότι η Τουρκία έχει 100% άδικο. Ότι οι Τούρκοι είναι οι "κακοί" , εμείς είμαστε οι "καλοί" , και άρα τι άλλο μπορούμε να κάνουμε.
Δεν είναι έτσι και κυρίως δεν το αντιλαμβάνονται έτσι οι εκτός Ελλάδας, οι εταίροι, οι σύμμαχοι και η διεθνής κοινότητα. Κατανοούν αρκετές φορές τις σωστές θέσεις της Ελλάδας σε ορισμένα θέματα, γνωρίζουν όμως ταυτόχρονα ότι και η Τουρκία ως παράκτια χώρα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχει και αυτή δικαιώματα. Και γι' αυτό επιθυμούν την επίλυση αυτών των προβλημάτων με διάλογο, διαπραγμάτευση και μέσω της διεθνούς Δικαιοσύνης, που είναι οι μόνοι τρόποι που υπάρχουν.
Η κοινή γνώμη έχει διαμορφωθεί με στρεβλό τρόπο και γι' αυτό νομίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν μας καταλαβαίνουν, ή εισπράττει ορισμένα αποτελέσματα ως ήττα. Αυτή η εικόνα της κοινής γνώμης φοβίζει τις πολιτικές δυνάμεις και τις κυβερνήσεις, για το πιθανό πολιτικό κόστος που θα έχουν αν μπουν στην διαδικασία διαλόγου και διαπραγμάτευσης με την Τουρκία.
Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τις άλλες χώρες για αλληλεγγύη. Μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια, ώστε να διαμορφωθεί το σωστό πλαίσιο για διάλογο και διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Το βίντεο της εκπομπής είναι εδώ (η συζήτηση αρχίζει στο 22'.40''): www.youtube.com/watch?v=LYx2Ha46L1c&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0xVLaF0hVfTnIG0KBSxGwnhWJan0zHAHygtq76EbwgZF3UowVnnMZ2dmg

———
Πίσω