ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ- Συνέντευξη στο ράδιο Prisma 91,6 Βορειοδυτικής Ελλάδας

2019-12-11 16:45

 

ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ
 
Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα ως πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, στο ράδιο Prisma 91,6 Βορειοδυτικής Ελλάδας, με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη, για τις τρέχουσες εξελίξεις με την Τουρκία.
 
Στην ημίωρη συνέντευξη μου, τόνισα τα εξής:
 
- Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με σοβαρότητα και ψυχραιμία. Όπως η Ελλάδα έχει τις δικές της θέσεις, έχει και η άλλη πλευρά τις απόψεις της. Δεν πρέπει να μας "εκπλήσσουν" οι τελευταίες εξελίξεις. Αν είχαμε παρακολουθήσει τις θέσεις και τις κινήσεις της Τουρκίας, θα έπρεπε να τις αναμένουμε κάποια στιγμή.
 
- Η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάδα κάνει "μονομερείς" κινήσεις. Ότι μέσω των συνεργασιών με Αίγυπτο και Ισραήλ, προσπαθεί να την αποκλείσει από την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο. 
 
- Θεωρεί επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι, μέσω της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας,  ξεκινώντας μόνοι τους έρευνες αποκλείουν τους Τουρκοκύπριους από την εξέλιξη αυτή. Λέει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συναινεί παράλληλα σε λύση του Κυπριακού που θα έδινε ρόλο στην τουρκοκυπριακή Κοινότητα, μέσω της συμμετοχής της στην κοινή κυβέρνηση ενός μελλοντικού ενωμένου ομοσπονδιακού κυπριακού κράτους. 
 
- Η Τουρκία, πολλές φορές, ενεργεί με απαράδεκτο τρόπο, με χρήση ή απειλή χρήσης βίας. Αυτό είναι καταδικαστέο. Η Ελλάδα μπορεί να αμυνθεί με διπλωματικά και πολιτικά μέσα, να θέσει το θέμα σε διεθνείς οργανισμούς και fora, και φυσικά να έχει αποτρεπτική δύναμη για την αντιμετώπιση των κινήσεων αυτών.
 
- Αυτό δεν αρκεί. Το πρόβλημα θα είναι εκεί. Μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι, αφήνοντας τα διμερή προβλήματα άλυτα; Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μια αναβλητικότητα ως προς την επίλυση των προβλημάτων, λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους. Διότι δεν έχουμε πει όλη την αλήθεια στην ελληνική κοινή γνώμη. Η κοινή γνώμη στην χώρα μας, νομίζει ότι Ελλάδα έχει 100% δίκιο. Η  διεθνής κοινότητα ενώ σαφώς θεωρεί ότι η θέση της Ελλάδας είναι πιο κοντά στο Διεθνές Δίκαιο, δεν ασπάζεται πλήρως την δική μας ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου. Το να μένουν τα ζητήματα σε εκκρεμότητα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάφλεξης. 
 
- Η Τουρκία έχει μια ακραία θέση. Ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Αυτό δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας, σύμφωνα με το οποίο, γενικά τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Αλλά, το εάν όλα τα νησιά και ποια νησιά έχουν, και σε ποιο βαθμό, είναι θέμα γεωφυσικής θέσης τους και ερμηνείας του Δικαίου. Για παράδειγμα, υπάρχουν διεθνείς δικαστικές
αποφάσεις που δεν αναγνωρίζουν πλήρη επήρεια στην χάραξη των γραμμών, στα πολύ μικρά νησιά έναντι μεγάλης στεριάς, για κάποια μάλιστα δεν αναγνωρίζουν καθόλου επήρεια. Εξαρτάται από το μέγεθος των νησιών (π.χ. των ελληνικών), από το μέγεθος της απέναντι ακτογραμμής ηπειρωτικής χώρας (π.χ. Τουρκίας), και της απόστασης μεταξύ νησιών και απέναντι ξηράς. 
 
Οι τριμερείς συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο κλπ, μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά δεν λύνουν το θέμα. Η Τουρκία είναι μέρος του προβλήματος και δεν μπορεί παρά να μετέχει στην επίλυση του. Έχει 
και αυτή δικαιώματα στην αξιοποίηση των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων πόρων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όχι στην έκταση που επικαλείται, αλλά έχει. 
 
Για να λυθούν αυτά τα θέματα, μοναδική λύση είναι οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και για όσα δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε να προσφύγουμε από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε άλλα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα. Πρέπει να προλάβουμε, πριν είναι αργά. Οι δίαυλοι μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτοί. Πρέπει να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο σύγκρουσης, που θα έχει σοβαρότατες συνέπειες και δεν την χρειάζεται η Ελλάδα, η οποία μπορεί να έχει συμμαχίες με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
 
Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες δεν μπορούν να οριστούν μονομερώς από χώρες, των οποίων τα ύδατα γειτονεύουν, όπως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, Κύπρου και Τουρκίας κλπ. Απαιτούνται προηγουμένως συζητήσεις μεταξύ των χωρών αυτών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δείξει ετοιμότητα για την επανέναρξη των διμερών διερευνητικών επαφών, και η κυπριακή να κινηθεί άμεσα και δραστήρια με βούληση για την λύση του Κυπριακού. 

 

Το ηχητικό της συνέντευξης εδώ: 

www.youtube.com/watch?v=E2d0P4yRl4E

Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα