Ο ρόλος, η στάση της Τουρκίας κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – Το στοίχημα για την Ελλάδα και την Κύπρο/ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΗΣ"

2022-05-16 11:54

Εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ" Κύπρου, κυριακάτικο φύλλο 15/5/2022

 

Θόδωρος Τσίκας, πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος

 

 

- Γιατί διατηρεί η Τουρκία καλές σχέσεις με Ρωσία-Ουκρανία

 
 
Η Τουρκία είναι ένα κράτος του οποίου το γεωπολιτικό "οικόπεδο" έχει ανεβάσει την αξία του, αυτή τη στιγμή, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 
 
«Είναι ένα κράτος που συνορεύει και με τη Ρωσία και με την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, άρα για αυτό έχει μεγάλη αξία, σε ο,τιδήποτε γίνει στην περιοχή αυτή. Επιπλέον, η Τουρκία ελέγχει τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, δεδομένα πολύ κρίσιμα για τους συσχετισμούς στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε στον «Π» ο πολιτικός επιστήμονας – διεθνολόγος, Θόδωρος Τσίκας.
 
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, Ρωσία-Ουκρανία, έχουν ανάγκη την Τουρκία, η οποία προφανώς θα διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο.
 
Βάσει των υπαρχόντων δεδομένων η Τουρκία, προσπαθεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή και προχωρά σε σχετικές κινήσεις. 
 
«Η Τουρκία, θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία», εξήγησε.
 
Ο κ. Τσίκας, έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη επίσκεψη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Τουρκία, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, πριν συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
 
Η επίσκεψη αυτή, δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Τουρκίας στον ρωσο-ουκρανικό Πόλεμο.
 
"Όμως αυτό δεν είναι οπωσδήποτε αρνητικό για Ελλάδα και Κύπρο", ανέφερε.
 
 
«Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι, η Τουρκία έχει ενισχύσει την πλευρά που δέχεται την εισβολή. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία πλήρως ουδέτερη δύναμη», εξήγησε.
 
Η Τουρκία έστω και με κάποια καθυστέρηση, έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου, ενώ έχει δώσει σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. 
 
Τα τουρκικά drones, είναι βασικό κομμάτι της ουκρανικής άμυνας. Επίσης, το 90% των κρανών του ουκρανικού στρατού είναι τουρκικής κατασκευής.
 
 
Σχολιάζοντας  τη μη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ προς τη Ρωσία, ο κ. Τσίκας ανέφερε ότι, η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ένωσης για να είναι υποχρεωμένη να τις εφαρμόσει.
 
 
 
- Κοινά συμφέροντα ασφαλείας Τουρκίας-Ελλάδας
 
 
Η Τουρκία και η Ελλάδα μπορεί να αντιληφθούν πόσο μικρές είναι οι διαφορές τους, σε σχέση με μία παγκόσμια κρίση και να οδηγηθούν σε μία εξομάλυνση των σχέσεων και γιατί όχι σε μία διαδικασία επίλυσης των Ελληνοτουρκικών Διαφορών.
 
«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε διαμέσου πολιτικών διαπραγματεύσεων είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», τόνισε ο κ. Τσίκας.
 
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση των Ελληνοτουρκικών Διαφορών, ίσως και του Κυπριακού.
 
«Και η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι έχει έναν αυξημένο ρόλο αυτήν την περίοδο, αισθάνεται ορισμένες απειλές, οι οποίες είναι μέχρι ενός βαθμού κοινές με την Ελλάδα», παρατήρησε.
 
Παράδειγμα είναι η αποσταθεροποίηση που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή και επηρεάζει αρνητικά και την Τουρκία και την Ελλάδα. Επιπλέον, έχουμε την οικονομική και ενεργειακή κρίση, αλλά και τα πιθανά προσφυγικά κύματα.
 
«Η Τουρκία είναι μία δύναμη που έχει ρόλο στη Μαύρη Θάλασσα. Εάν ο ρωσικός στρατός κατορθώσει και αποκόψει την Ουκρανία, από τα νότια παράλια της, ουσιαστικά η Μαύρη Θάλασσα γίνεται ουσιαστικά μία ’’ημι-ρωσική’’ θάλασσα», δήλωσε. Με άλλα λόγια, ανατρέπονται οι συσχετισμοί ισχύος στη Μαύρη Θάλασσα και το γεγονός αυτό, ανησυχεί την Τουρκία που είναι μία περιφερειακή δύναμη.
 
 
Παράλληλα, η ενεργειακή ασφάλεια θα μπορούσε να φέρει τα δύο κράτη πιο κοντά.
«Από τη στιγμή που κανείς δεν υπολογίζει στα σοβαρά την κατασκευή του EASTMED, θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου», υπογράμμισε.
 
Το Ισραήλ και η Αίγυπτος, δεν περιμένουν με σταυρωμένα χέρια την επίλυση του Κυπριακού.
 
«Το Ισραήλ θέλει να εξάγει το φυσικό αέριο του μέσω Τουρκίας ενώ και η Αίγυπτος ψάχνει εναλλακτικές οδούς. Θα πρέπει να δούμε τη σημερινή ενεργειακή κρίση ως κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε.
 
Εάν η ε/κ πλευρά, παραμείνει με μία αρνητική διάθεση για την επίλυση του Κυπριακού, η Κύπρος θα μείνει έξω από το ενεργειακό παιχνίδι.
 
«Εάν η Κύπρος, δεν μπορεί έστω να μπει σε μία συνεννόηση για τη διευθέτηση του ενεργειακού στην περιοχή μας, θα παρακαμφθεί», κατέληξε.
 

 

Όλο το ρεπορτάζ εδώ: politis.com.cy/politis-news/o-rolos-i-stasi-tis-toyrkias-kata-ti-rosiki-eisvoli-stin-oykrania-to-stoichima-gia-tin-ellada-kai-tin-kypro/?fbclid=IwAR2UwLuQmE6L1LWfImSIqs6wFX-IRNaSwkJ_nmrkjrdlwoUhHS5pyfQ9Oh4

 

Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα