ΟΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΗΡΟΙ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΑΛΛΑ ΓΕΦΥΡΑ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ/ Στην Δέλτα Τηλεόραση Θράκης για την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα
2021-04-19 00:59ΟΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΗΡΟΙ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΑΛΛΑ ΓΕΦΥΡΑ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Συνέντευξη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόραση Θράκης, για τα θέματα της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια στην Άγκυρα
Μεταξύ άλλων τόνισα τα εξής :
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ
- Όταν υπάρχει ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, οι δύο μειονότητες, τόσο στην Δυτική Θράκη, όσο και σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο, υφίστανται συνέπειες. Δυστυχώς, οι δύο μειονότητες είναι όμηροι των προβλημάτων της εξωτερικής πολιτικής. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.
- Και η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να φροντίζουν να μην υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος των μειονοτήτων που ζουν στην κάθε χώρα, να μπορεί να αξιοποιείται η μειονοτική περιουσία, να λειτουργούν καλά τα μειονοτικά Ιδρύματα, κ.α. Αυτό δεν το έχουμε ακόμα πετύχει.
- Δεν είναι κακό, αντιθέτως είναι μέσα στο πνεύμα της Συνθήκης της Λωζάνης, η κάθε χώρα να ενδιαφέρεται για την μειονότητα της που ζει στην άλλη χώρα. Όπως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τους Ρωμιούς της Πόλης, έτσι και η Τουρκία ενδιαφέρεται για την Μειονότητα της Θράκης. Αλλά, αυτό πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη ευαισθησία, και να μην δημιουργούμε στις δύο μειονότητες μεγαλύτερα προβλήματα.
- Γενικότερα να θεωρούμε τις δύο μειονότητες ως γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και όχι ως κάτι που μας διαχωρίζει ή προκαλεί μεγαλύτερη ένταση. Και φυσικά η χώρα, στο έδαφος της οποίας ζει η κάθε μειονότητα, να φροντίζει ώστε η μειονότητα να απολαμβάνει πλήρως τα δικαιώματα της.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
- Το Προσφυγικό δεν είναι κυρίως θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το Προσφυγικό συζητείται κυρίως μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Αυτό το αποδέχτηκαν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.
- Η προσπάθεια που γίνεται, είναι να υπάρξει μια νέα Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό. Ήδη έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την προηγούμενη Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό και έχουν δημιουργηθεί και κάποιες νέες συνθήκες.
- Η Τουρκία ζητάει περισσότερα χρήματα από την ΕΕ, προκειμένου να μπορεί να περιθάλψει τον τεράστιο αριθμό των 4 εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως από την Συρία, που βρίσκονται στο έδαφος της. Ήδη οι συζητήσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία βρίσκονται μάλλον σε καλό δρόμο, κάτι το οποίο θα καλύψει και τα ελληνικά συμφέροντα.
Το βίντεο της εκπομπής εδώ (η συζήτηση αρχίζει το 13'): www.facebook.com/deltatv.gr/videos/152565293377310/?__cft__[0]=AZXJ0JvpAdTje54ySpZ150EDdsxLqnXVROdH5_FkzapdQMsE4ODQRNTDhh8yOEgAMeJ6aqsKFwHl__355M8nQGR3R0qFcTUcSD4ZMgCobjHBrUikAgw3xVXc-PZAPiphVdNcBA4HuIMtGmcVhRs8Zpts&__tn__=-UK-R
———
Πίσω