«Πονοκέφαλος» το γεωπολιτικό ρίσκο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου/ Στη BUSINESS DAILY

2025-02-04 11:33

«Πονοκέφαλος» το γεωπολιτικό ρίσκο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

BUSINESS DAILY 

www.businessdaily.gr/oikonomia/135665_ponokefalos-geopolitiko-risko-gia-ti-diasyndesi-elladas-kyproy

 

 

Ο Θ. Τσίκας, πολιτικός επιστήμονας - διεθνολόγος, αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα το ουσιώδες, ως προς το θέμα του καλωδίου, αν δεν έχει προηγηθεί ρύθμιση ή τελική συμφωνία για τις ΑΟΖ».

Χωρίς να λυθεί το θέμα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) της χώρας με την Τουρκία δύσκολα θα προχωρήσει το έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (Great Sea Interconnector), σύμφωνα με όσα είπε αναλυτής στο BD.

Το περιστατικό του Σαββάτου, όπου η Άγκυρα έστειλε πολεμικό πλοίο για να παρακολουθεί τις νέες έρευνες που διεξάγονται στο βόρειο Κρητικό Πέλαγος ρίχνει νέα σκιά σε ένα ενεργειακό έργο 1,9 δισ. που θεωρείται κρίσιμο για την περιοχή αλλά παρουσιάζει συνέχεια καθυστερήσεις.
 
Τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο ΑΔΜΗΕ, διαμηνύουν ότι οι έρευνες προχωρούν κανονικά, ωστόσο ο Θόδωρος Τσίκας, πολιτικός επιστήμονας - διεθνολόγος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης-ΕΕνΟΕ, βλέπει νέα εμπόδια στον ορίζοντα.
 
«Το περιστατικό αναδεικνύει τη σημασία του να συμφωνηθούν λύσεις στα ελληνοτουρκικά. Οποιαδήποτε συνεννόηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για "ήρεμα νερά" είναι θετική, δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών», αναφέρει σε δηλώσεις του στο Business Daily.
 
«Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα το ουσιώδες, ως προς το θέμα του καλωδίου, αν δεν έχει προηγηθεί ρύθμιση ή τελική συμφωνία για τις ΑΟΖ. Είτε με απευθείας διαπραγμάτευση Ελλάδας-Τουρκίας, είτε με κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» υπογραμμίζει ο ίδιος.
 
Το συγκεκριμένο γεγονός, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια εστία έντασης με τη γείτονα, κατά την εκτίμηση του κ. Τσίκα.
 
«Είμαστε ακόμα σε φάση έρευνας στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά αυτή δεν θα μπορέσει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο και να ακουμπήσει το καλώδιο στον βυθό, ο οποίος αποτελεί την υφαλοκρηπίδα, σε μια μη οριοθετημένη περιοχή», σημειώνει ο διεθνολόγος.
 
Όμως, όσο υπάρχουν γκρίζες περιοχές σχετικά με τις ΑΟΖ των δύο χωρών, θα υπάρχει περιθώριο για ένταση που θα απειλεί το έργο.
 
«Το πλοίο που κάνει έρευνες στα ανοιχτά της Κρήτης, βρίσκεται τώρα στα διεθνή ύδατα. Κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεν, αλλά έξω από αυτά. Μέσα στα χωρικά ύδατά της, η κάθε χώρα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Όταν όμως βγει στα διεθνή ύδατα, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα. Για παράδειγμα, σε μη οριοθετημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως συμβαίνει εδώ, γενικά δεν επιτρέπονται έρευνες και εκμετάλλευση», εξηγεί ο κ. Τσίκας.
 
«Υπάρχει λοιπόν το μείζον θέμα οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δύο χώρες είχαν υπογράψει το 1976 ένα πρακτικό, το λεγόμενο Πρακτικό της Βέρνης, το οποίο επικαλείται η Τουρκία. Σε αυτό είχε συμφωνηθεί ότι καμία από τις δύο χώρες δεν πρέπει να κάνει ενέργειες εκτός των χωρικών υδάτων, δηλαδή στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, μέχρι να συμφωνηθεί το τελικό καθεστώς της υφαλοκρηπίδας», συμπλήρωσε ο ίδιος.
 
 
Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα