Πόσο ρεαλιστική είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Συρίας-Τουρκίας και πώς επηρεάζεται η Κύπρος; / Στο ειδησεογραφικό portal του OMEGA TV Κύπρου

2024-12-24 11:36

Πόσο ρεαλιστική είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Συρίας-Τουρκίας και πώς επηρεάζεται η Κύπρος; 

OMEGA Live, ειδησεογραφικό portal του OMEGA TV Κύπρου

 

omegalive.com.cy/politikh/poso-realistiki-einai-e-oriothetese-aoz-metaxu-surias-tourkias-kai-pos-epereazetai-e-kupros/

 

Το παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο μέσα από το οποίο οριοθετήθηκε ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Τουρκία μετά και την πτώση του καθεστώτος Άσαντ να επιδιώξει την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Συρία, κάτι που θα θέσει υπό αμφισβήτηση της κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θάλασσα. Το OMEGAlive επικοινώνησε με τον πολιτικό επιστήμονα-διεθνολόγο και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης-ΕΕνΟΕ, κ. Θεόδωρο Τσίκα ο οποίος σχολίασε το κατά πόσον το σενάριο αυτό είναι ρεαλιστικό, τον τρόπο με τον οποίο θα παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο σε περίπτωση υλοποίησης του αλλά και την διασύνδεση τέτοιου είδους προκλητικών ενεργειών με το παρατεταμένο αδιέξοδο στο εθνικό μας ζήτημα.

 

Αρχικά ο κ. Τσίκας επισήμανε πως η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Συρίας και Τουρκίας μέχρι στιγμής αποτελεί απλά ένα σενάριο το οποίο παρέθεσαν αναλυτές στην τουρκική τηλεόραση, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από επίσημη τουρκική πηγή αλλά ούτε και από πλευράς της νέας συριακής διοίκησης. Επιπλέον ανέφερε ότι εάν το σενάριο αυτό μπει σε τροχιά υλοποίησης τότε η Τουρκία θα έρθει σε τριβή με την ΕΕ και ενδεχομένως με τις ΗΠΑ, αναλόγως της στάσης που θα κρατήσει ο Ντόναλτ Τραμπ στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Δεν γνωρίζουμε εάν στη ζυγαριά κόστους – οφέλους, ο Ερντογάν θα θελήσει να το κάνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίκας.

Το γεγονός ότι η Συρία επί του παρόντος δεν έχει διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, καθιστά πολύ δύσκολη την σύναψη συμφωνιών κάτι που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ δεν μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο, αφού πρώτα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρέως αναγνωρισμένη και εν συνεχεία να υπάρξει πολιτική βούληση από πλευράς Συρίας. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Τσίκα, ο ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ Αλ Τζολάνι, δεν ποδηγετείται πλήρως από την Τουρκία, αφού φιλικά προσκείμενος στην Τουρκία είναι μια άλλη οργάνωση, ο Συριακός Εθνικός  Στρατός, ο οποίος δεν συμμετέχει στη υφιστάμενη διοίκηση της Συρίας. Ως εκ τούτου, άμεση προτεραιότητα της συριακής διοίκησης είναι να καταστεί διεθνώς αποδεκτή, να χειριστεί το θέμα των Κούρδων και του Ισραήλ και να μην προξενήσει εντάσεις με τις χώρες της Δύσης.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίκας εστίασε στο περιεχόμενο μιας πιθανής συμφωνίας των δύο χωρών και στον τρόπο που θα παραβιαστεί η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), περιλαμβάνει τον πυθμένα της θάλασσας(δηλαδή την υφαλοκρηπίδα} και τα νερά στην επιφάνεια μέχρι και 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του εκάστοτε κράτους. Η Τουρκία λόγω του ότι διαμηνύει πως τα νησιά δεν έχουν το δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα πιθανότατα να συνάψει μια πολύ ευνοϊκή για την Συρία συμφωνία, παραχωρώντας της πολύ μεγαλύτερο τμήμα της ανοικτής θάλασσας για οικονομική εκμετάλλευση. Το γεγονός αυτό αν επαληθευτεί θα καταστήσει την εν λόγω συμφωνία πολύ πιο συμφέρουσα για την Συρία, από μια οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον η συμφωνία θα περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου που βρίσκονται στις κατεχόμενες ακτές παραβιάζοντας το Δίκαιο της Θάλασσας και τα δικαιώματα της τελευταίας.  Το δυσμενέστερο σενάριο όπως εξήγησε ο κ. Τσίκας θα είναι αν η Τουρκία αναθέσει στο ψευδοκράτος την υπογραφή της συμφωνίας για οριοθέτηση, καθώς θα δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του Ψευδοκράτους.

Τέλος ο κ. Τσίκας αναφέρθηκε στην κομβικότητα της επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος του οποίου η παρατεταμένη στασιμότητα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος σε τέτοιου είδους κίνδυνους που αμφισβητούν την κυριαρχία της ΚΔ να αναδύονται. Τόνισε ότι πρέπει να επιδειχθεί ρεαλισμός από την ελληνοκυπριακή πλευρά και πως η ρητορική της Τουρκίας για “λύση δύο κρατών” τίθεται επί τάπητος εκτός διαπραγμάτευσης, αλλά σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών,  επειδή η τελευταία γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεχτή από κανένα, είναι δυνατό να την διαφοροποιήσει. «Ευκαιρίες για επίλυση του Κυπριακού χάθηκαν πολλές όπως π.χ. το Σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντανά. Στο Σχέδιο Ανάν υπήρχαν συγκεκριμένες πρόνοιες για τα θέματα των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ. Πλέον οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, είναι μεγαλύτεροι από τους συμβιβασμούς που θα χρειαστούν για την λύση του Κυπριακού», είπε καταληκτικά ο κ. Τσίκας.

Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα