Στο ΚΡΗΤΗ TV για επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ, Πομπέο, και ελληνοτoυρκικές συνομιλίες

2020-09-29 20:18

Στο ΚΡΗΤΗ TV  και στο δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο (εκπομπή ΚΡΗΤΗ σήμερα ) για επίσκεψη Πομπέο και ελληνουρκικές συνομιλίες.


Τόνισα:

- ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΜΠΕΟ

"Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αποτελεί επαναβεβαίωση στης αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, με κύρια αιχμή την βάση της Σούδας. Η Σούδα είναι η σημαντικότερη στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουν να επεκτείνουν τις δυνατότητες της, με επέκταση της προβλήτας Κ-14, ώστε να μπορούν να ελλιμενίζονται αεροπλανοφόρα, πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλπ.

Πέραν αυτών, οι επισκέψεις του κ. Πομπέο σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν σχέση και με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Απευθύνονται στο κοινό των Ελληνο-αμερικανών και των Ελληνοκυπρίων που βρίσκονται στην Αμερική. "

- ΓΙΑ ΡΟΛΟ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

"Οι ΗΠΑ δεν έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση. Άφησαν περιθώριο στην Γερμανία να παίξει τον βασικό διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Το έχει πει ο κ. Πομπέο, και στην επίσκεψη του στην Κύπρο, πριν λίγες εβδομάδες. Βεβαίως θέλουν να τονίσουντην επιθυμία τους να μην υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα σε δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ έχει στενές προσωπικές σχέσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Τ . Ερντογάν. Όμως πρόσωπα, θεσμοί, μηχανισμοί των ΗΠΑ που ασχολούνται με εξωτερικές υποθέσεις, άμυνα και ασφάλεια, δεν συμμερίζονται πλήρως την στάση του κ. Τραμπ. Θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν κάποια όρια στην στάση του κ. Ερντογάν, και γι αυτό τονίζουν συνέχεια την ανάγκη να αποφεύγονται προκλητικές κινήσεις, μονομερείς ενέργειες κλπ. "

- ΓΙΑ ΕΝΤΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

"Στις δύο χώρες έχει συσσωρευθεί καχυποψία. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν των συνομιλιών, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχουν θέματα που μπορούν να διερευνηθούν και ορισμένα θέματα , στα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Όπου δεν υπάρξει συμφωνία, πρέπει να αξιοποιηθεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να διευθετηθούν εκκρεμότητες, που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια.

Οι ενέργειες που οδηγούν σε ένταση συνεχώς λιγοστεύουν. Αλλά και οι δύο χώρες, θα επιμείνουν στις θέσεις τους, προκειμένου να ενισχύσουν την διαπραγματευτική τους δυνατότητα.

Γίνονται προβοκατόρικες κινήσεις από θερμόαιμους και πιθανόν να γίνουν και άλλες. Ελπίζω να μην υπάρξουν τέτοιες κινήσεις από θερμόαιμους στην Ελλάδα. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αντίθετοι σε μια προοπτική διαλόγου και συμφωνίας, τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα. Οι δύο χώρες δεν πρέπει να εμπλακούν σε τέτοια γεγονότα, ούτε να τα θεωρήσουν μείζονα εμπόδια για την συζήτηση μεταξύ τους.

Η ένταση δεν θα εξαλειφθεί πλήρως πριν τις συνομιλίες. Οι συνομιλίες θα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα, που δεν θα περιέχει ένταση."

- ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

"Όταν γίνονται συνομιλίες, η κάθε πλευρά μπορεί να θέσει τα θέματα που επιθυμεί. Ούτε εμείς θα πούμε στην Τουρκία τι θα πει, ούτε η Τουρκία θα πει σε μας τι θα πούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε σε όλα τα θέματα, ούτε ότι θα βρεθεί λύση σε όλα αυτά. Αυτό γίνεται σε κάθε διαπραγμάτευση διεθνώς.

Όσο οι ελληνοτουρκικές διαφορές και τα προβλήματα και μένουν ανοιχτά, μπορούν να γίνουν πληγές που θα κακοφορμίσουν. Γι αυτό δεν χρειάζεται ακινησία στην εξωτερική πολιτική μας, να λέμε δηλαδή, "άσε τα προβλήματα άλυτα, δεν πειράζει. Όχι. Οι πρόσφατες εξελίξεις έδειξαν οτι μπορεί να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού, κι αυτό πρέπει να αποφευχθεί".

Το link της εκπομπής εδώ (η συζήτηση αρχίζει στην 1.33' του βίντεο): www.cretetv.gr/%ce%ba%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1/%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%ae-%ce%ba%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1/12407-krhth-shmera-28092020/?fbclid=IwAR2e0c_RBzFcloWYrEnok8ytTe5Dpdd3vIm1DBHcQNvjbTbZomhghEaZeMM 

 

Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα