Στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Βήμα Τηλεόραση Ιωάννινα για την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο
2021-01-22 15:46
Η ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Βήμα Τηλεόραση Ιωάννινα και στον δημοσιογράφο Παναγιώτης Μπούρχας, για την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο
Το βίντεο της εκπομπής είναι εδώ ( η συζήτηση αρχίζει στο 27'.50'') : https://www.facebook.com/watch/live/?v=464220437915468&ref=watch_permalink
Βασικά σημεία:
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
- Η έναρξη διερευνητικών επαφών είναι από μόνη της σημαντική, διότι αυτό σημαίνει ότι σταματούν ενέργειες που δημιουργούν ένταση με πολεμικά πλοία, αεροσκάφη κλπ. Στις διερευνητικές επαφές μπορούν να συζητηθούν όλα τα θέματα, επειδή δεν είναι τυπική διαπραγμάτευση. Ούτε η Τουρκία θα πει στην Ελλάδα ποια θέματα θα θέσει, ούτε η Ελλάδα στην Τουρκία. Αυτά που θέλει κάθε πλευρά, θα τα βάλει. Αυτό που λέγεται στην Ελλάδα, ότι θα συζητηθεί μόνο ένα θέμα, δεν έχει νόημα. Ο στόχος είναι να συμφωνηθεί, ποια θέματα θα διαπραγματευθούμε αργότερα.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
- Η κοινή γνώμη στις δύο χώρες είναι μονόπλευρα ενημερωμένη. Κάθε πλευρά θεωρεί ότι έχει 100% δίκιο, ενώ η άλλη 100% άδικο. Δεν συμβαίνει αυτό. Σε κάποια θέματα έχει η Ελλάδα δίκιο, σε άλλα έχει η Τουρκία, ενώ σε πολλά υπάρχει ποσοστό δίκιου και στις δύο χώρες. Λόγω αυτής της διαπαιδαγώγησης της κοινής γνώμης, οι πολιτικές ηγεσίες φοβούνται ότι αν συμφωνήσουν, θα έχουν εσωτερικό πολιτικό κόστος. Διότι κάθε συμφωνία προϋποθέτει έναν συμβιβασμό.
- Δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε κάτι από αυτά που έχουμε. Από αυτά που δεν έχουμε και διεκδικούμε, μπορεί να μην πάρουμε όσα νομίζουμε, διότι υπάρχουν και τα δικαιώματα της άλλης πλευράς.
- Για να μπορέσει να κάνει η Τουρκία σωστές κινήσεις προς συνεννόηση και συμφωνία, έχει σημασία να προχωρήσουν θετικά οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Σε αυτή την συζήτηση πρέπει να θέσει η Ελλάδα τα δικά της θέματα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ
- Δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, στο Ιόνιο. Ήταν ένα δικαίωμα της χώρας. Υπενθυμίζω ότι αυτό έγινε, μετά την συμφωνία με την Ιταλία για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Ιόνιο και την Αδριατική. Αυτό σημαίνει, ότι πάντα πρέπει να υπάρχει μια διαβούλευση με τις γειτονικές χώρες.
- Θα ήταν λάθος να χρησιμοποιηθεί αυτή η ενέργεια ως "απειλή" για την Τουρκία. Το Αιγαίο είναι μια πολύ διαφορετική περίπτωση, λόγω της πολυ-νησίας και της διαμόρφωσης των ακτών. Πολλές σημαντικές χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία-παρά τις ερμηνείες που δίνονται, κ.α) έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την δυνατότητα της Ελλάδας να επεκτείνει πλήρως και παντού στα 12 μίλια, στο Αιγαίο.
- Εκεί μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα : Ή να μην το ασκήσουμε καθόλου, και να λάβουμε σοβαρά ανταλλάγματα σε άλλα θέματα από την Τουρκία. Ή να τα επεκτείνουμε σε διαφορετικό εύρος κατά τόπους (αλλού στα 12, αλλού στα 10, αλλού στα 8, και αλλού να μείνουμε στα 6 μίλια). Στην τελευταία εκδοχή, είχε υπάρξει παλιότερα στις συζητήσεις, μια σύμπτωση με την Τουρκία.
- Αμέσως μετά θα πρέπει να εναρμονίσουμε τον εναέριο χώρο μας, με τα χωρικά ύδατα. Για να σταματήσει η αναντιστοιχία των 10 μιλίων του εναερίου χώρου μας, έναντι των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, που δεν εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

———
Πίσω