Συνέντευξη μου στον κυπριακό ραδιοσταθμό Astra 92,8 για τις εξελίξεις στην Συρία και στο Κυπριακό (12/10/2019)

2019-10-14 19:50

Συνέντευξη μου, 15 λεπτών, στον μεγάλο κυπριακό ραδισταθμό Astra 92,8 και τον δημοσιογράφο Neophytos Neophytou, για τις εξελίξεις στην Συρία και στο Κυπριακό (12/10/2019)

Βασικά σημεία :
- Είμαι επιφυλακτικός να υιοθετήσω πολλές “βεβαιότητες” και σενάρια για την εξέλιξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία. Κανείς π.χ. δεν γνωρίζει αν η τουρκική επέμβαση θα εξελιχθεί πολύ σε χρόνο και εδαφικό βάθος.

- Κάνω διάκριση ανάμεσα στην στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την μία πλευρά, και των ΗΠΑ-Ρωσίας από την άλλη. Η ΕΕ δια των χωρών της που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρότεινε καταδικαστική δήλωση, που μπλοκαρίστηκε από τα βέτο των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Επομένως δεν έχουν όλοι διεθνώς την ίδια στάση.

- Η στάση της Ρωσίας είναι πιο κρίσιμη από αυτήν των ΗΠΑ, όσον αφορά την Συρία. Η Ρωσία έχει μόνιμη παρουσία στην Συρία με ναυτικές και αεροπορικές βάσεις, καθώς και με στρατεύματα. Είναι μόνιμος σύμμαχος του αποτρόπαιου συριακού καθεστώτος του προέδρου Άσαντ, το οποίο έχει αιματοκυλίσει πολλές φορές τον λαό του και τον ίδιο τον κουρδικό πληθυσμό.

- Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, έχει μεγαλύτερη συνεννόηση για το συριακό με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β. Πούτιν, παρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ. Η τουρκική επιχείρηση έχει ξεκινήσει με την ανοχή, αν όχι με την έγκριση της Ρωσίας.

- Για διάφορους λόγους, η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας δεν θα θιγεί. Κάτι τέτοιο θα ανοίξει πολλά μέτωπα, που κανείς δεν επιθυμεί.

- Η Τουρκία δεν επιθυμεί εδαφική συνέχεια ανάμεσα στους κουρδικούς πληθυσμούς της Συρίας και τους κουρδικούς πληθυσμούς της Τουρκίας. Υπάρχουν δεσμοί ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας με το κουρδικό PKK της Τουρκίας, και γι αυτό η Τουρκία θέλει με την “ζώνη ασφαλείας” να δημιουργήσει ένα “μαξιλαράκι” (buffer zone) ανάμεσα τους.

- Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφος της 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Κάποιοι από αυτούς θα επιστρέψουν σε συριακό έδαφος.

- Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να κινούνται συντεταγμένα με τους εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αν υπάρξουν αποφάσεις του ΟΗΕ, με αυτές. Ποτέ μόνες τους χωρίς συμμαχίες στο διεθνές προσκήνιο. Και πάντα Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, για την διευθέτηση των εκκρεμών ελληνοτουρκικών διαφορών και για την επίλυση του Κυπριακού.

- Στο Κυπριακό πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα προς την επίλυση του, στην βάση της Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως επεσήμανε και πρόσφατα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην συζήτηση για το θέμα της Αμμοχώστου.

- Δεν πρέπει να χάνουμε ευκαιρίες επίλυσης τόσο του Κυπριακού, όσο και των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Όταν χάνουμε τις ευκαιρίες, οι πληγές κακοφορμίζουν, και βρισκόμαστε μπροστά σε θερμά επεισόδια, ένταση και νέες δυσκολίες.

- Η επίλυση του Μακεδονικού δείχνει ότι οι τολμηροί μπορούν και πετυχαίνουν. Πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για επίλυση των προβλημάτων.

- Η νέα ελληνική κυβέρνηση δείχνει ένα μούδιασμα, μια αμηχανία. Πρέπει να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

- Ο υπερ-πατριωτισμός οδηγεί με μεγάλα λόγια σε μεγάλες ήττες.

Το ηχητικό της εκπομπής είναι εδώ : www.mixcloud.com/Dialogos/%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%83-%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-12-10-2019/?fbclid=IwAR1dQn_B3rLISot6eVCte5sEQ_EgFcrKuE2vr1jBNWuVkeztGFTwej65tDQ

 

Η συνέντευξη μου αρχίζει στο 13'.40'' . Στην αρχή του ηχητικού, πριν από εμένα, μιλάει η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Erato Kozakou Marcoullis

Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα