ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΟΖ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / ραδιοσταθμός Στο Κόκκινο 105,5 (10/6/20)

2020-06-10 17:44

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΟΖ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Στο κεντρικό ειδησεογραφικό μαγκαζίνο του ραδιοσταθμού Στο Κόκκινο 105,5 και στον δημοσιογράφο Dimitris Kouklouberis (10/6/2020)
...........................................................................

 

" Σίγουρα είναι ένα πρώτο θετικό βήμα η ΑΟΖ με την Ιταλία. Θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει αυτό πολλά χρόνια τώρα, αν είχαμε πάρει ορισμένα διδάγματα, επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος Θοδωρής Τσίκας.

Στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, ο κ. Τσίκας εξήγησε ότι τα διδάγματα που προκύπτουν είναι ότι, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα μονομερώς. Οι συμφωνίες πρέπει να υπάρχουν για να ασκηθεί ένα δικαίωμα.

Όπως σημείωσε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) δεν μπορείς να κηρύσσεις μονομερώς. Πρέπει τα κράτη, των οποίων τα ύδατα γειτονεύουν, να έρθουν σε διαπραγματεύσεις. Σε κάθε διεθνή διαπραγμάτευση, κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Επισήμανε ότι πάντα υπάρχει συμβιβασμός. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε. Δεν μπορείς να καταλήξεις σε μια συζήτηση με τις αρχικές μαξιμαλιστικές σου θέσεις, διότι πάντοτε υπάρχουν και τα δικαιώματα των άλλων.

Ο κ. Τσίκας εξήγησε ότι, στο Διεθνές Δίκαιο αναφέρεται ότι τα πολύ μικρά νησιά μπορεί να έχουν και περιορισμένη επήρεια στη χάραξη των γραμμών της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Έχουμε και διεθνείς δικαστικές αποφάσεις που δεν δίνουν καθόλου επήρεια σε πολύ μικρά νησιά.

Ο κ. Τσίκας σημείωσε ότι εμείς «δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι το Καστελόριζο μπορεί να έχει ΑΟΖ 40 φορές μεγαλύτερη από την έκταση του». Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμποδίσει εντελώς την έξοδο της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα, όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Τσίκας σημείωσε ότι η Τουρκία ως παράκτιο κράτος έχει νόμιμα δικαιώματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Όχι αυτά που ισχυρίζεται, ούτε στην έκταση που τα ισχυρίζεται. Αυτά θα πρέπει να τα συμφωνήσουμε με διάλογο ή να προσφύγουμε από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να δώσει τη λύση.

Η Ελλάδα και η Τουρκία αναγκαστικά κάποια στιγμή θα φτάσουν σ’ έναν διάλογο. Όπως τόνισε, κατά τη γνώμη του το δίλημμα είναι, αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά από ένα θερμό επεισόδιο. Το τι προτιμάμε είναι σαφές "

 

Το ηχητικό της συνέντευξης : soundcloud.com/user-899349255/105-5-10-2020-863000120?fbclid=IwAR2O3HHwTnyrCkYogJ3J51MhY7vaapN8Xdj4tWZ9UDqat_NOftvSft0RvRQ

Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα