ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ Δέλτα Τηλεόραση Θράκης : Ο Διεθνολόγος Θεόδωρος Τσίκας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο

2020-07-28 17:19

Ο Διεθνολόγος Θεόδωρος Τσίκας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ Δέλτα Τηλεόραση Θράκης, με τον δημοσιογράφο Γιώργος Χονδρόπουλος

Βασικά σημεία:

- Θεωρώ θετική την διαμεσολάβηση της Γερμανίας και της καγκελαρίου Μέρκελ. Όταν έγινε το επεισόδιο στα Ίμια, υπήρχε η ενεργός διπλωματία των ΗΠΑ και του προέδρου Κλίντον. Με την παρέμβαση τους απεφεύχθη ένας ευρύτερος πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Τώρα οι ΗΠΑ, με την προεδρία Τραμπ, έχουν κάπως αποσυρθεί από το διεθνές προσκήνιο και δεν θέλουν να ανακατεύονται σε προβλήματα που θεωρούν ότι δεν τους αφορούν. Η μοναδική δύναμη που μπορεί να παρέμβει είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επειδή η Γερμανία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ, και είναι μια ισχυρή χώρα που συνομιλεί με αξιόπιστο τρόπο, τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία, μπόρεσε να μεσολαβήσει. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα να ξεφύγουν, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα είναι προς όφελος καμίας πλευράς. Και ελπίζω ότι η ΕΕ θα αποκτήσει βαρύτητα στην διεθνείς εξελίξεις.

- Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στο Αιγαίο, πρέπει να επιλυθούν κάποια στιγμή. Πρέπει να πάμε σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία, και για όσα δεν συμφωνήσουμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο είναι αυτή που θα μας απαλλάξει από τους κινδύνους ενός θερμού επεισοδίου και όχι η αναβλητικότητα για την επίλυση, και η έλλειψη βούλησης για διάλογο και διαπραγμάτευση. Διότι όταν μένουν άλυτα τα θέματα, έρχεται μια συγκυρία που πιθανόν να μας οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού.

- Αυτήν την στιγμή, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε εκμετάλλευση, ούτε συν-εκμετάλλευση. Διότι δεν έχουμε οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Μόνο μετά την οριοθέτηση θα μπορέσουν να γίνουν έρευνες, γεωτρήσεις και εκμετάλλευση του όποιου φυσικού πλούτου, αν υπάρχει και όσου υπάρχει. Όσο δεν συμφωνούμε με την Τουρκία, ή δεν πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δεν μπορεί να γίνει καμία ενέργεια. Αν οριοθετήσουμε τα "οικόπεδα μας" στον βυθό και στα διεθνή ύδατα, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς μια συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, με πιθανή συμμετοχή και άλλων χωρών και διεθνών οργανισμών, ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την εκμετάλλευση.

- Μερικοί λένε να πάμε να κάνουμε έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας, και να ανακηρύξουμε ΑΟΖ. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, όταν τα ύδατα δύο χωρών γειτονεύουν, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ΑΟΖ παρά μόνο με συμφωνία των δύο χωρών. Άρα για να τα κάνουμε αυτά, πρέπει να συμφωνήσουμε με την Τουρκία για τα όρια της δικαιοδοσίας μας, ή να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο για να τα ορίσει.

- Πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολές και τις δραματοποιήσεις. Η διαμάχη που γίνεται σήμερα στο Αιγαίο, δεν γίνεται για τα εθνικά σύνορα μας. Ούτε για εδάφη μας, ούτε για νησιά μας, ούτε καν για τα χωρικά ύδατα μας. Γίνεται για διεθνή ύδατα, πέραν των χωρικών υδάτων μας, στα οποία Ελλάδα και Τουρκία επιθυμούν να προσδιορίσουν υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ύδατα τα οποία δεν θα τους ανήκουν, αλλά θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν για οικονομική εκμετάλλευση. Η διαφωνία μας είναι στο πώς οριοθετείται η περιοχή των διεθνών υδάτων, στα οποία θα μπορούν να προχωρήσουν την οικονομική εκμετάλλευση.

- Το θερμό επεισόδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Έχει έτσι διαμορφωθεί η κοινή γνώμη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, που δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα. Αν ένα τουρκικό ερευνητικό-επιστημονικό σκάφος πάει για έρευνα σε σημείο των διεθνών υδάτων, όπου η Ελλάδα θεωρεί πως στον βυθό υπάρχει ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν θα είναι εύκολο για κάποια από τις δύο χώρες να υποχωρήσει. Εκεί, αν δεν υπάρξει ψυχραιμία, είναι δυνατόν να γίνει θερμό επεισόδιο.

- Το θερμό επεισόδιο πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Δεν έχει νόημα θερμό επεισόδιο, όταν μιλάμε για οριοθέτηση σε διεθνή ύδατα. Θα ήταν διαφορετικό, αν αφορούσε απειλή σε έδαφος μας, σε νησί μας κλπ.

- Πρέπει να ξανανοίξουν οι δίαυλοι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Να υπάρξει επικοινωνία. Ει δυνατόν, να υπάρξει σοβαρός διάλογος για την επίλυση των προβλημάτων.

- Ο κ. Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση έχουν πει με σαφήνεια ότι επιθυμούν να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες για να εξερευνήσουν και να αξιοποιήσουν φυσικούς πόρους που υπάρχουν στο υπέδαφος του Αιγαίου. Δεν ξέρουμε το μέσον, με το οποίο θα υπάρξει αυτή η προσπάθεια.

- Η Τουρκία έχει συνάψει ένα σύμφωνο με την Λιβύη, το οποίο δεν συμφωνεί με το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι παραγνωρίζει δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ των ελληνικών νησιών, ακόμα και μεγάλων, όπως Ρόδος, Κάρπαθος, Κρήτη. Επιθυμεί να κάνει έρευνες σε περιοχές που "καλύπτονται" από το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, όπως η περιοχή που προσδιόρισε πρόσφατα. Σε αυτήν υπάρχουν διεκδικήσεις και επιθυμία για δικαιοδοσία από πολλές χώρες. Και από την Ελλάδα, και από άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Επειδή το θέμα είναι περίπλοκο, καλό είναι να μην κάνει κανείς ενέργειες, πριν μπορέσουμε να οριοθετήσουμε την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

 

Ακολουθεί το βίντεο της συνέντευξης:

 

Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα