ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Astra 92,8 για την ένταση με την Τουρκία

2020-07-27 17:18

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Astra 92,8 και στον δημοσιογράφο Michalis Michail , για την ένταση με την Τουρκία 

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ:

- Αυτό που έχει σημασία, δεν είναι απλώς να αποτρέπουμε κρίσεις. Αυτό είναι το ένα. Που είναι φυσικά απαραίτητο. Αλλά και όταν περάσει η κρίση, να μην ξεχνάμε τα θέματα που υπάρχουν, να μην τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Αλλά να προσπαθούμε να τα επιλύουμε. Γιατί όταν δεν επιλύονται, έρχεται κάποια συγκυρία, που μας φέρνει σε μεγάλη δυσκολία.

- Το σημείο που όρισε η τουρκική NAVTEX για έρευνες, και προκάλεσε όλη την φασαρία, βρίσκεται τουλάχιστον 100 μίλια μακριά από το Καστελόριζο, στα νότια του, και 200 μίλια μακριά από την Κρήτη, στα ανατολικά της. Σε αυτήν την περιοχή συμπίπτουν πολλές πραγματικές ή εικαζόμενες υφαλοκρηπίδες και ΑΟΖ. Σίγουρα υπάρχει ελληνική και τουρκική, και πιθανόν κυπριακή, αιγυπτιακή και λιβυκή. Ανάλογα με τα κριτήρια, με βάση τα οποία γίνεται η οριοθέτηση. Μία διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι τα κριτήρια, με τα οποία γίνεται η οριοθέτηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποίησε τον όρο "αμφισβητούμενα ύδατα".

- Όλη αυτή η συζήτηση και η διαμάχη είναι για τα διεθνή ύδατα. Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ είναι διεθνή ύδατα. Δεν είναι ούτε ελληνικά, ούτε τουρκικά, ούτε κυπριακά, κλπ. Ακόμα και όταν οριοθετηθεί υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, παραμένουν διεθνή ύδατα, απλώς τότε υπάρχει το δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης.

- Άρα η διαμάχη δεν γίνεται για εθνικά σύνορα, δεν γίνεται για εθνική κυριαρχία. Γίνεται για οριοθέτηση οικονομικής εκμετάλλευσης σε διεθνή ύδατα. Ας σκεφτούμε τι θα σήμαινε να βυθίσουμε ένα πλοίο στα διεθνή ύδατα. Λίγη λογική χρειάζεται.

- Μου κάνει τρομερή εντύπωση, ο τρόπος με τον οποίο συνηθίζουμε την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου. Το ονομάζουμε "θερμό επεισόδιο" και μας φαίνεται κάτι μικρό. Δεν είναι έτσι. Ακόμα και αν η Ελλάδα "νικήσει", η Τουρκία έχοντας συγκεκριμένη νοοτροπία, δεν θα το ανεχτεί. Θα επιδιώξει δεύτερο γύρο. Επομένως οι συνέπειες θα είναι πάρα πολύ σοβαρές.

- Πρέπει να ανοίξει ένας πολύ σοβαρός διάλογος για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ανάμεσα στις δύο χώρες. Γνωρίζουμε ότι στις διερευνητικές επαφές, που είχαν αρχίσει μετά την Συμφωνία του Ελσίνκι (1999-2000), έχουν συζητηθεί πολλά θέματα, πολύ περισσότερα από αυτά που λέγονται δημόσια. Σε ορισμένα από αυτά είχαν υπάρξει κάποιες συγκλίσεις, σε κάποια άλλα είχε βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Έχει υπερ-ωριμάσει αυτό το ζήτημα. Είναι απαραίτητος όρος πλέον.

- Μονομερής κατάθεση συντεταγμένων για ΑΟΖ από κάποιο κράτος, δεν σημαίνει οριοθέτηση ΑΟΖ. Κατά την γνώμη μου, μονομερής κατάθεση συντεταγμένων αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά ακόμα και αν κάποιος πει ότι εκεί είναι "δική μου" ΑΟΖ, πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες. Δεν μπορείς να πας κάνεις έρευνες, δεν μπορείς να πας να σκάψεις στον βυθό, στο υπέδαφος κλπ. Επομένως αν θέλουμε ΑΟΖ, είτε η Ελλάδα, είτε η Κύπρος, πρέπει να συμφωνήσουμε με την Τουρκία.

- Αυτό είναι το "πρόβλημα μας". Διότι καταλαβαίνουμε ότι όταν πάμε να συζητήσουμε, υπάρχουν και άλλα θέματα. Και άλλα ζητήματα που συνδέονται. Ας μην γελιόμαστε. Υπάρχει π.χ. το θέμα των χωρικών υδάτων. Δεν μπορείς να πας να ορίσεις ΑΟΖ, χωρίς να είναι σαφές ποια είναι τα χωρικά ύδατα σου (στα 6 μίλια ή αλλού).

- Το θέμα για την Κύπρο είναι, ότι δεν έχει λυθεί το Κυπριακό. Έτσι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Και άρα δεν μπορούν να έρθουν σε συμφωνία για να ορίσουν ΑΟΖ. Γιατί στην περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία, δεν υπάρχει προσδιορισμένη ΑΟΖ, από την στιγμή που οι δύο χώρες δεν έχουν έρθει σε συμφωνία.

 

Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη εδώ (μετά το 31' του ηχητικού) : https://www.mixcloud.com/Dialogos/%CF%80%CF%81%CF%89%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7-27-07-2020/?utm_campaign=notification_new_upload&utm_medium=email&utm_source=notification&utm_content=html

Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα