Συνέντευξη στον κυπριακό ραδιοσταθμό ASTRA για εξελίξεις με Ιράν, ΗΠΑ κ Μ.Ανατολή, Λιβύη, επίσκεψη Μητσοτάκη ΗΠΑ, αγωγό EastMed

2020-01-10 14:05
 
 Στο απογευματινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του μεγάλου κυπριακού ραδιoσταθμού Astra 92,8  με τον Neophytos Neophytou
 
 
 
- Για τις εξελίξεις με το Ιράν:
 
Τα γεγονότα των ημερών είναι μια εξέλιξη της πολιτικής του προέδρου Τραμπ, να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία που είχε συνάψει μαζί με Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία αφενός, και με το Ιράν αφετέρου, για το σταμάτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων σε βάρος του.
 
Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργεί ανησυχίες για την σταθερότητα στην περιοχή. Από την άλλη, ο στρατηγός Σουλεϊμανί ήταν υπεύθυνος για την ενίσχυση και τον εξοπλισμό ακραίων σιιτικών μουσουλμανικών οργανώσεων εκτός Ιράν, που έχουν προκαλέσει τρομοκρατικά χτυπήματα και θανάτους πολιτών σε διάφορες χώρες της περιοχής.
 
Το μείζον ζήτημα είναι η πιθανότητα απόκτησης πυρηνικού όπλου από το καθεστώς του Ιράν. Διότι και το Ιράν αποσύρθηκε προ ημερών από την συμφωνία που είχε συναφθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την αντίθεση της σε αυτή την προοπτική, που παραβιάζει το διεθνές Σύμφωνο για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Δεν πρέπει να αποκλεισθεί χτύπημα των ΗΠΑ ή του Ισραήλ, σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι το Ιράν βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατασκευή πυρηνικού όπλου. 
 
- ΗΠΑ και Μ. Ανατολή:
 
Γενικά οι ΗΠΑ, ιδιαιτέρως την περίοδο Τραμπ, αναδιπλώνονται από το διεθνές προσκήνιο. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει από όλες τις περιοχές, ούτε άμεσα. 
Αυτό δεν είναι βέβαιο ότι είναι πάντα θετικό. Δεν υπάρχει "άσπρο-μαύρο". 
 
Μια απόσυρση των Αμερικανών από το Ιράκ, θα έριχνε αυτή την χώρα στην επιρροή των φανατικών μουλάδων του Ιράν. Και αυτό δεν θα ευνοούσε την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Όταν υπάρχει μια ισορροπία δυνάμεων δεν πρέπει να διαταράσσεται, αν δεν αντικαθίσταται με άλλες εγγυήσεις ασφαλείας. 
 
- Λιβύη:
 
Η πρωτοβουλία Πούτιν-Ερντογάν για έκκληση κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη, ίσως ήθελε να αντιρροπήσει αντίστοιχη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Αυτές τις μέρες η ΕΕ στις Βρυξέλλες, και άλλες κυβερνήσεις, όπως η Ιταλία, κάνουν επαφές με τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα της Λιβύης. Προκειμένου να υπάρξει αφενός μια εκεχειρία και, αφετέρου, να προσέλθουν όλες οι πλευρές σε συνάντηση στο Βερολίνο, μαζί με γειτονικές χώρες της περιοχής και με ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης.  
 
- Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ:
 
Γίνεται πολλές φορές ένα λάθος. Όταν πηγαίνουμε σε μια ξένη χώρα, και στις ΗΠΑ δεν είναι σωστό να δείχνουμε ότι πηγαίνουμε για να λύσουμε τα προβλήματα μας με τρίτες χώρες. Πρέπει να πηγαίνουμε με την δική μας ατζέντα. Ούτε πρέπει να τρέχουμε πίσω από τις κινήσεις της Τουρκίας. 
Επίσης δείξαμε επικοινωνιακά μια υπερβολική προσδοκία κι έτσι δεν μπορέσαμε να περάσουμε αυτόν τον πήχη. 
 
- Για τον σχεδιαζόμενο αγωγό EastMed:
 
Αυτή η πρωτοβουλία φαίνεται, ακόμα κι αν δεν είναι, σαν προσπάθεια εξαίρεσης της Τουρκίας από την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δημιουργία "αξόνων" και "αντι-αξόνων" δεν είναι θετική. Άρα είναι έργο αμφίβολο πολιτικά και γεωπολιτικά. 
 
Ο EastMed θα είναι ένα φαραωνικό έργο, θα κοστίσει πάρα πολλά. Με πολύ αμφίβολη οικονομική αποδοτικότητα. Αφορά ένα προϊόν, το φυσικό αέριο, το οποίο σε λίγα χρόνια δεν θα έχει ζήτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει αποφασίσει μέχρι το 2050 να χρησιμοποιεί μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λόγω της κλιματικής αλλαγής. 
 
Η επιφύλαξη της Ιταλίας για τον αγωγό πρέπει να είναι και για εμάς ένα μάθημα. Διότι η Ιταλία θα είναι η κατάληξη του αγωγού. Και γι αυτό πρέπει να είμαστε σοβαροί και μετρημένοι. 
 
Η Τουρκία είναι μέρος του ευρύτερου προβλήματος και δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνεται στην επίλυση του. Έχει νόμιμα δικαιώματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Όχι τόσα, όσα η ίδια επικαλείται, αλλά έχει. Επομένως χρειάζεται να συνεννοηθούμε σοβαρά μαζί της κι αν δεν έχουμε αποτέλεσμα, υπάρχει και ο δρόμος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. 
 
Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα