Θ. Τσίκας: Έκανε λάθος η κυβέρνηση που πήγε στις ΗΠΑ μόνο με τα ελληνοτουρκικά - Συνέντευξη στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο"

2020-01-09 17:48

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ μου, ως πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στον δημοσιογράφο Dimitris Kouklouberis , Στο Κόκκινο 105,5
.....................................................

Για τα λάθη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού όσον αφορά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο" ο πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος Θόδωρος Τσίκας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις υπερβολές - είτε προς θετική είτε προς αρνητική κατεύθυνση- αναφορικά με τα αποτελέσματα αυτού του ταξιδιού της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη, ο κ. Τσίκας επισήμανε ότι υπερβολές στην αντιμετώπιση επισκέψεων Ελλήνων ηγετών στις ΗΠΑ , σαν να είναι «γεγονός διαστημικής σημασίας», «δείχνουν ένα μικρό επαρχιωτισμό» , αν και αυτές έχουν τη σημασία τους στην εξωτερική πολιτική. Συνήθως αυτές οι συναντήσεις δεν είναι ούτε εξαιρετικά θετικές ούτε εξαιρετικά αρνητικές.

Ο διεθνολόγος τόνισε πως, βεβαίως δεν ήταν καλή η εικόνα αυτή που παρουσιάστηκε και ότι αυτό είναι εμφανές σε όλους.

Επισήμανε το λάθος της κυβέρνησης να πάει στον κ. Τραμπ μόνο ή κυρίως με τα ελληνοτουρκικά στην ατζέντα της. Και σημείωσε ότι το να ακολουθείς από πίσω τις κινήσεις της Τουρκίας, δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης και σχεδιασμού.

Το δεύτερο λάθος είναι αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στους ομογενείς στην Φλόριντα των ΗΠΑ την προηγούμενη ημέρα, ότι «η Τουρκία είναι μια απομονωμένη χώρα». Αυτό το λάθος δεν πρέπει να γίνεται. Επισήμανε ότι βεβαίως για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης υπάρχει αποδοκιμασία από όλες τις πλευρές, αλλά γενικότερα η γειτονική χώρα δεν είναι απομονωμένη ούτε εμείς πρέπει να το επιδιώκουμε. Και φυσικά φάνηκε η στήριξη που της παρείχε ο κ. Τραμπ.

Και το τελευταίο λάθος που έκανε η κυβέρνηση, όπως σημείωσε ο Θόδωρος Τσίκας, ήταν επικοινωνιακό, δίνοντας η ίδια εξηγήσεις για τους λόγους της μη πραγματοποίησης κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών, καθώς έπεσε έξω.

Είναι προφανές ότι "διπλωματική καταιγίδα" (όπως την είχε χαρακτηρίσει η κυβέρνηση) σε βάρος της Τουρκίας στις ΗΠΑ από την Ελλάδα, δεν έγινε. Και καλός σχεδιασμός ή ανασχεδιασμός δεν υπήρξε, εξήγησε ο κ. Τσίκας. Αφού άλλαξαν οι συνθήκες θα έπρεπε ίσως να είχε αναβληθεί η επίσκεψη, με μία πρόφαση.

Το ηχητικό της εκπομπής εδώ : soundcloud.com/user-899349255/1055-9-2020a-2

 

 

 

Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα