"Θα ήταν χρήσιμη μια συμφωνία για έλεγχο εξοπλισμών και εγγυήσεις ασφαλείας στα σύνορα Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα "βέτο" της Ρωσίας για την επιλογή συμμαχιών των γειτονικών της χωρών" - Συνέντευξη στον κυπριακό ραδιοσταθμό Astra 92,8 "

2022-02-19 14:18
"Θα ήταν χρήσιμη μια συμφωνία για έλεγχο εξοπλισμών και εγγυήσεις ασφαλείας στα σύνορα Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα "βέτο" της Ρωσίας για την επιλογή συμμαχιών των γειτονικών της χωρών"
 
Συνέντευξη στον κυπριακό ραδιοσταθμό Astra 92,8 και τον δημοσιογράφο Neophytos Neophytou
 
ΣΗΜΕΙΑ:
 
- Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την στρατιωτική σύγκρουση. Αυτή την στιγμή η ένταση εντοπίζεται σε δύο επαρχίες της Ανατολικής Ουκρανίας, το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ. Αυτές οι δύο περιοχές έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη Ουκρανία, από φιλο-ρώσους αποσχιστές με την στρατιωτική στήριξη της Ρωσίας. Αυτό συμβαίνει από 2014, λίγο μετά την εισβολή την εισβολή της Ρωσίας και την κατάληψη της Κριμαίας, στη νότια Ουκρανία. Εδώ και αρκετά χρόνια σε αυτή την περιοχή υπάρχει ένταση και αψιμαχίες, ανταλλάσσονται πυρά ανάμεσα στις δύο πλευρές.
 
- Τυχόν επίσημη "αναγνώριση" των δύο αυτών περιοχών και της απόσχισης τους από την ίδια την Ρωσία, που ζητούν Ρώσοι βουλευτές, θα ήταν τεράστιο πλήγμα στις ειρηνευτικές Συμφωνίες του Μινσκ. Οι Συμφωνίες αυτές, παρότι δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, είναι οι μόνες που υπάρχουν για την περιοχή. Προβλέπουν κατάπαυση του πυρός, εκτεταμένη αυτονομία των δύο περιοχών εντός της Ουκρανίας, και ανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ουκρανίας σε αυτά τα σημεία από τις επίσημες ουκρανικές δυνάμεις.
 
- Στο θέμα Ρωσίας-ΝΑΤΟ: Μπορεί να βρεθεί μια λύση μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ τους, ως προς ποια και τι είδους οπλικά συστήματα μπορούν ή όχι να είναι εγκατεστημένα σε περιοχές κοντά στα εκατέρωθεν σύνορα. Με έλεγχο εξοπλισμών, εγγυήσεις ασφαλείας κλπ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διασφαλίσει και την Ρωσία. Σε αυτό έχει δραστηριοποιηθεί και η ευρωπαϊκή διπλωματία (Μακρόν, Σολτς κ.α.). Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι ένα είδος "βέτο" της Ρωσίας σε Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία και άλλες ανεξάρτητες χώρες για την επιλογή τους σε ποια συμμαχία θέλουν να ενταχθούν.
 
- Στην πρώτη περίοδο της ανεξαρτησίας της, εδώ και 30 χρόνια, η πλειοψηφία της ουκρανικής κοινωνίας δεν ήταν τόσο εχθρική προς την Ρωσία. Το γεγονός ότι επί αυταρχικού καθεστώτος Πούτιν, η Ρωσία άρχισε να εκδηλώνει ηγεμονισμό απέναντι στις γειτονικές της χώρες, που ανήκαν παλιότερα στην Σοβιετική Ένωση, δημιούργησε ανασφάλεια στους πληθυσμούς των χωρών αυτών. Και σταδιακά, άρχισαν να στρέφονται προς αυτόν που θεωρούσαν ότι μπορούσε να τους προσφέρει ασφάλεια, την ''Δύση" και το ΝΑΤΟ.
 
- Για τον ρόλο της ορθοδοξίας: Γενικότερα υπάρχει μια αντίληψη σε θεωρητικούς του Κρεμλίνου, που είναι η έννοια ενός ευρύτερου "ρωσικού κόσμου". Αυτή η έννοια υπερβαίνει την σημερινή Ρωσία. Θεωρούν ότι υπάρχουν και άλλες χώρες γύρω τους που ανήκουν στον "ρωσικό κόσμο", στις οποίες η Ρωσία ηγεμονεύει (ή πρέπει να ηγεμονεύει) πολιτικά, πολιτιστικά και εκκλησιαστικά. Από την άλλη, εδώ και 3 δεκαετίες υπήρχε το αίτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας να αποκτήσει την ανεξαρτησία της. Πριν λίγα χρόνια, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη έδωσε την αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία. Αυτό έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας (που δεν θέλει να αποδεχθεί μια τέτοια εξέλιξη) και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τη νέα αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, εκτός από την Κωνσταντινούπολη, έχουν αναγνωρίσει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η Εκκλησία της Κύπρου και η Εκκλησία της Ελλάδας.
 
 
Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα