Τσίκας | Ο Τραμπ δεν είναι θιασώτης του Διεθνούς Δικαίου / VALUE NEWS

2024-11-06 21:09
 
Τσίκας | Ο Τραμπ δεν είναι θιασώτης του Διεθνούς Δικαίου
 
VALUE NEWS
 
 
 
 
Την ανησυχία του για τον τρόπο αλλά και το αποτέλεσμα που θα επέλθει ειρήνη στον πλανήτη, όπως υποσχέθηκε ο εκ νέου Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις πρώτες του δηλώσεις, εξέφρασε με συνέντευξή του στην ValueNews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο γνωστός διεθνολόγος Θεόδωρος Τσίκας.
 
Ο κος Τσίκας, τόνισε ότι ο Τραμπ δεν είναι θιασώτης του Διεθνούς Δικαίου και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στα ανοιχτά μέτωπα της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας. Ωστόσο, η όποια παρέμβασή του δεν θα πρέπει να μετατοπίσει εδαφικές ακεραιότητες.
 
Ο γνωστός Διεθνολόγος ανέφερε ακόμη ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ωστόσο η στενή σχέση Τραμπ Ερντογάν θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία της χώρας μας.
 
Ειδικότερα:
 
Τραμπ και Νετανιάχου είναι ομοϊδεάτες
«Οι μετρήσεις δεν δείχνανε αυτή τη διαφορά, ήταν πιο συγκρατημένες. Είναι εμφανές ότι είναι μια ισχυρή νίκη.
 
Ο Τράμπ στηρίζει τις πιο ακραίες φωνές, τις πιο εθνικιστικές, τις πιο υπερδεξιές στο εσωτερικό του Ισραήλ. Δεν είναι κρυφό ότι ο Νετανιάχου περίμενε με λαχτάρα να εκλεγεί ο Τράμπ, διότι θεωρεί ότι μπορεί να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση μαζί του. Τραμπ και Νετανιάχου είναι ομοϊδεάτες και έχουν και άριστη προσωπική σχέση».
 
Δεν θα υπάρχουν διαφορές στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
 
«Για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν μείζονες διαφορές με το παρελθόν. Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πλέον ώριμες γιατί τις έχουν κινήσει κυβερνήσεις τριών διαφορετικών κομμάτων . Οι Αμερικάνοι έχουν μια σαφή άποψη του τι είναι η Ελλάδα και τι ρόλο μπορεί να παίξει στην ευρύτερη περιοχή. Βέβαια πρέπει να δούμε εάν θα υπάρχει ενδιαφέρον του Τράμπ για την περιοχή μας.
 
Επίσης ξέρουμε ότι ο Ντόλαντ Τραμπ έχει καλές προσωπικές σχέσεις με τον Ερντογάν και έχει και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία. Άρα, αυτές είναι κάποιες παράμετροι που θα πρέπει να μας προβληματίσουν».  
 
Υπήρξαν δείγματα Ρωσικής ανάμιξης στις Αμερικανικές εκλογές
«Ξέρουμε ότι είχαν αναμιχθεί πολύ οι Ρώσοι με διάφορα τρολς του διαδικτύου στην προηγούμενη αναμέτρηση του Τραμπ με την Χίλαρυ Κλίντον. Για αυτή την υπόθεση είχε γίνει και δικαστική έρευνα και εκθέσεις στο Κογκρέσο. Τρεις πολύ σημαντικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, πριν αρχίσει η καταμέτρηση στις κάλπες, βγάλανε μια ανακοίνωση και είπανε ότι έχουνε δει δείγματα ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές. Έχουν γίνει κάποιες συλλήψεις κλπ. Αυτό έχει γίνει υπέρ του Τραμπ, διότι έχει πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τον Πούτιν και έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στη Ρωσία».
 
 
 
«Η Ουκρανία είναι κάτι πολύ σοβαρό. Ο Τραμπ έχει υπαινιχθεί ότι θα βγάλει τον ασθενή από την πρίζα, δηλαδή θα κόψει την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Βέβαια έχον ληφθεί ορισμένες αποφάσεις και από τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ και από τους Αμερικανούς Νομοθέτες. Όμως στο μέλλον μπορεί να πιεστεί η Ουκρανία και αυτό είναι πολύ σοβαρό, μπορεί να προχωρήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις, κάτι το οποίο το θεωρώ εξαιρετικά σοβαρό. Προφανώς συμβιβασμοί θα υπάρχουν σε κάθε διαπραγμάτευση, αλλά εάν πιεστεί μια χώρα να αναγνωρίσει εδαφικές κατακτήσεις μετά από μια παράνομη, βίαιη επίθεση εναντίον της, καταλαβαίνεται ότι το Διεθνές σύστημα μπορεί να καταρρεύσει. Τι θα γίνει με τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, τι θα γίνει με τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, διότι όλο το σύστημα στηρίζεται στο σεβασμό των εξωτερικών συνόρων των χωρών και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών».
 
Ο Τραμπ δεν είναι θιασώτης του Διεθνούς Δικαίου
«Πρέπει να υπάρχει δίκαιη ειρήνη. Εάν είναι ενίσχυση του ισχυρού σε βάρος του αδυνάμου ή ενίσχυση σε βάρος του επιτιθέμενου σε βάρος του θύματος, αυτό είναι προβληματικό. Γενικά να ξέρουμε ότι ο Τραμπ δεν είναι θιασώτης του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά τα θεωρεί πολυτέλειες περιττές. Αυτό είναι ένα θέμα που θα το αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, τα επόμενα χρόνια και προφανώς και η Ευρώπη. Χρειάζεται οπωσδήποτε συνεννόηση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική. Πέρασαν από πολλά κύματα οι Ευρωπα Αμερικανικές σχέσεις».
 
Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ: youtu.be/pRWTVGM22P8?si=CC-JBrX_bZ8Sinqm
 
 
 
 

 

Πίσω

Αναζήτηση στο site

© 2013 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα